HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip mei 2024

Moskou, 1941. Rusland is al in oorlog met nazi-Duitsland, maar de waanzin van de stalinistische zuiveringen woedt nog steeds. Tatjana Aleksejevna is een jonge secretaresse op het ministerie van Buitenlandse Zaken; ze heeft een dochtertje en haar man is opgepakt. Op haar bureau ligt een brief die moet worden vertaald, namelijk een lijst van het Rode Kruis met Russische krijgsgevangenen in Roemenië. Op die lijst staat de naam van haar man.

Een dubbele schok: opluchting, want hij leeft! En afgrijzen, omdat ze weet dat krijgsgevangenen en hun families als verraders worden vervolgd en naar de Goelag worden gestuurd. Dan neemt ze een beslissing die haar nog tientallen jaren zal achtervolgen.

Zestig jaar later vertelt Tatjana haar levensverhaal aan haar nieuwe buurman Aleksandr, een jonge man wiens leven bruut in tweeën is gescheurd. Tussen de twee ontstaat geleidelijk een onverwachte vriendschap,die tegelijkertijd een verbond is tegen het vergeten. Vertaald door Arie van der Ent

Sasja Filipenko (1984) is journalist, voormalig tv-presentator van een satirisch programma in Rusland, scenarioschrijver en auteur van vijf romans. Hij is ook een uitgesproken tegenstander van zowel Loekasjenko als Poetin en in beide landen, Belarus en Rusland, is hij persona non grata. Onvermoeibaar reist hij door Europa om de situatie in met name Belarus, die hij op de voet volgt, uit te leggen en achtergrondinformatie te verschaffen. Na een tijd van de ene schrijfresidentie na de andere te zijn getrokken, heeft hij gelukkig inmiddels voor een aantal jaren een verblijfsvergunning in Zwitserland.

Wat ik ervan vind:

Filipenko schrijft een fictief verhaal rond waargebeurde feiten.

Een jonge man, Aleksandr, verhuist naar Minsk na een tragische gebeurtenis. In het appartementsblok waar hij woont, wordt hij aangeklampt door zijn oude, Russische buurvrouw die aan beginnende Alzheimer lijdt. Bang dat ze binnenkort haar levensverhaal helemaal vergeten is, wil ze dit kost wat kost aan Aleksandr vertellen. Ze gaat nog altijd zwaar gebukt onder een gebeurtenis die plaats vond in het begin van de Tweede Wereldoorlog en ze in de Sovjet-Unie op het ministerie voor Buitenlandse Zaken werkte. Ze ontdekt de naam van haar man op een krijgsgevangenenlijst van het Rode Kruis en weet dat hun lot zo goed als bezegeld is.

Onder Stalin werden krijgsgevangenen immers als verraders en overlopers beschouwd, die zo snel mogelijk geëxecuteerd werden als ze opnieuw in hun land aankwamen. Hun vrouwen werden naar de Goelag gestuurd en hun kinderen naar heropvoedingsgestichten waar ze nauwelijks eten kregen, hard moesten werken en meestal van ontbering omkwamen.

Ze probeert in te grijpen maar dat draait verkeerd uit, heel haar leven heeft ze zich verschrikkelijk schuldig gevoeld om wat ze gedaan had. Pas na haar dood komt Aleksandr te weten hoe zinloos dat was. Hij laat een kruis op haar graf zetten, met het opschrift zoals ze hem gevraagd heeft.

Elke roman die Filipenko schrijft is een aanklacht tegen het regime van Loekasjenko en Poetin. Dat vereist moed en verdient vele lezers. 


Uitgewist - Sasja Filipenko | Meridiaan Uitgevers



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop