Leestip april 2023
'Een tamme gazelle' is het verhaal van twee zussen van middelbare leeftijd: de stijve, dromerige Belinda Bede en haar veel makkelijkere, knappe zus Harriet. Ze wonen samen in een Engels dorp, waar ze een belangrijke rol spelen in het sociale leven.
Belinda is al sinds haar studententijd in stilte verliefd op de plaatselijke, zeer humeurige dominee, terwijl Harriet het liefst jonge, bleke hulppredikanten bemoedert en vetmest.
Het verhaal volgt hun dagelijks leven, van triviale bezigheden als het stoffen van de slaapkamer – om vandaaruit beter de buren te kunnen bespieden – tot hoogtepunten als de huwelijksaanzoeken van een ietwat louche bibliothecaris, een bisschop die zowel op een schaap als een vis lijkt en de onuitgesproken liefdesverklaring van de dominee. Beide zussen maken een weloverwogen keuze.
Barbara Mary Crampton Pym werd geboren op 2 juni 1913 in Oswestry, Shropshire. Pyms ouders stimuleerden haar van jongs af aan om te schrijven en creatief te zijn. In 1931 ging ze Engels studeren in Oxford waar ze bevriend raakte met de toekomstige romanschrijver en literatuurcriticus Robert (Jock) Liddell, die haar vroege werk las en zinvolle feedback gaf.
Barbara Pym beschikte over een uniek vermogen om personages te creëren die zowel wild excentriek als ongelooflijk beminnelijk waren. Haar heldinnen werden vaak oude vrijsters genoemd, maar ze beantwoorden niet aan de norm die toenmalige schrijvers hanteerden voor die omschrijving. De spinsters van Pym zijn allemaal sterke vrouwen die grote waarde hechten aan hun onafhankelijkheid. Barbara Pym (1913-1980) schreef in totaal twaalf romans. Een tamme gazelle is haar eerste. Scherpe, soms deprimerende observaties van het kleine en alledaagse, maar ook humor en levenslust kenmerken haar werk.
Wat ik ervan vind:
Ik was er aan toe om eens iets ‘luchtiger’ en grappiger te lezen en liet me daardoor verleiden door een roman van Barbara Pym. ‘Een tamme gazelle’ gaat over het dagelijkse leven tijdens de jaren ‘50 van twee, tamelijk welgestelde, zussen van middelbare leeftijd, Belinda en Harriet. Vooral Belinda is aan het woord. Het is haar blik op het sociale leven van een klein Engels dorpje en het reilen en zeilen van hun huishouden.
Af en toe erg grappig, deed het me denken aan de serie ‘Keeping Up Appearances’ al speelde zich dat later af. De verschillende standen in de maatschappij, hun kleine kantjes, de geestelijkheid in haar min of meer bekrompen vorm, het leven van alledag wordt raak beschreven en doen je meer dan eens glimlachen maar ook fronsen.
Sterke vrouwen, die best wel hun ‘mannetje’ kunnen staan. Ze worden door de buitenwereld omschreven als een paar nutteloze, oude vrijsters maar weten verbluffend goed hoe hun wereld in elkaar zit. Ze kunnen de boel zo manipuleren dat ze meestal hun zin krijgen, al steken de conventies van hun tijd daar ook wel regelmatig een stokje voor.
Een geestige terugblik op een wereld die nu mijlenver van ons af staat, terwijl het nog niet eens zó lang geleden is.
Uitgegeven door de kleine, zelfstandige uitgeverij Van Maaskant Haun die vooral vertalingen uitgeeft van over het hoofd geziene literaire pareltjes uit het Duitse en Engelse taalgebied.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.