Leestip augustus 2021
Een Duitse soldaat strompelt door een bos, gekleed in lompen en tot op het bot verkleumd. Wanneer hij licht ziet branden in een gebouw denkt hij hulp gevonden te hebben. Vele jaren later vindt een meisje, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog haar familie is verloren, onder het wandelen door het bos het dode lichaam van een verbrande soldaat. Elders wordt een ogenschijnlijk vreedzame oudere man in een hospice zeer slecht behandeld door een barse jonge vrouw. Maar wie van hen is het wreedst?
Op ingenieuze wijze verbindt Philippe Claudel deze verhaallijnen en construeert zo een fabel over de condition humaine. Wie is slachtoffer, wie is dader?
Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe,1962) is de auteur van een reeks internationaal succesvolle romans, scenario's en verhalen. Voor het inmiddels verfilmde Grijze zielen ontving hij de prestigieuze Prix Renaudot en de Grand Prix des Lectrices de Elle, en voor Zonder mij de Prix du Roman France Télévision. Voor Het kleine meisje van meneer Linh won hij de Euregio Literaturpreis. Het verslag van Brodeck werd genomineerd voor de Prix Goncourt. Claudel is eveneens de regisseur van de films 'Il y a longtemps que je t'aime', 'Tous les soleils' en 'Avant l'hiver'.
Wat wij er van vinden:
Philippe Claudel is een steengoede Franse schrijver. Ook deze verhalenbundel is weer een voltreffer. Het bevat vijf verhalen die rechtstreeks of onrechtstreeks met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. De naam ‘Victor’ loopt als een rode draad door alle verhalen. Verhalen die lukraak bijeen lijken gezet te zijn maar waar op het einde toch de puzzelstukjes in elkaar klikken. Al worden die stukjes je niet aangereikt. Je moet als lezer zelf aan het werk.
Claudel bewandelt de dunne draad tussen goed en kwaad. Wie is goed, wie is 'slecht'? Soms is dat overduidelijk, soms moeilijk te duiden. Vele vragen dringen zich op. Het fijne aan boeken zoals deze is dat ze niet luchtig en vrijblijvend zijn maar je tot gewetensonderzoek nopen.
Eén van de verhalen gaat over een nogal dommig meisje dat de hoogbejaarde man verwaarloost waar ze moet voor zorgen, door hem voedsel en water te ontzeggen. Ze is zich totaal niet bewust van het feit dat ze een voormalig kampbewaker voor zich heeft. Loontje komt om zijn boontje?
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.