Leestip december 2021
Cyprus, 1974. Kostas, een Grieks-Cyprioot, en Dephne, een Turks-Cyprioot, ontmoeten elkaar stiekem in de plaatselijke taverne. De stille getuige van deze gelukkige ontmoetingen is een vijgenboom, die midden in dit knusse restaurant staat en door een holte in het dak omhoog groeit. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd en Dephne blijft achter.
Jaren later keert Kostas, inmiddels botanicus van beroep, terug om haar op te zoeken. Ze houden nog steeds van elkaar en hij overtuigt Dephne ervan met hem mee naar Londen te gaan - tegen de wens van haar familie in. Maar eerst keren ze terug naar de plek waar ooit de taverne stond, om daar een stek van 'hun' vijgenboom te halen.
Deze vijgenboom is het enige houvast dat hun dochter Ada vele jaren later, na de dood van haar moeder, heeft aan haar familiegeschiedenis. Lukt het Ada om decennia aan geheimen te ontrafelen?
Elif Shafak, eigenlijk Elif Şafak (Straatsburg, Frankrijk, 1971), is een schrijfster van Turkse afkomst en de best verkopende vrouwelijke schrijfster van Turkije. Ze publiceerde boeken geschreven in het Turks en in het Engels. Critici omschrijven haar als een schrijfster die de Westerse en Oosterse verteltradities mengt om fictie te creëren die tegelijk lokaal en globaal is. In haar boeken stelt ze religieus fanatisme en xenofobie aan de kaak. Ze heeft bijzondere belangstelling voor feminisme, soefisme, de Ottomaanse cultuur en de stad Istanbul.
Wat ik ervan vind:
Deze Turkse schrijfster heb ik nog niet zo lang geleden ontdekt. Haar beeldende, mooie zinnen en haar open en kritische doch niet (ver)oordelende blik, spraken me enorm aan.
Eén van de belangrijkste personages in dit boek is een vijgenboom. Deze vertellende boom verbindt de personages en hun verhalen met elkaar. Shafak doet dit zo goed dat dit helemaal niet storend of ongeloofwaardig overkomt, integendeel, je gaat er helemaal in mee!
We leren de Turkse Defne kennen en de Griekse Kostas, die als een blok voor elkaar vallen maar elkaar alleen in het geheim kunnen zien. Hun families zijn radicaal tegen een verbintenis en tot overmaat van ramp valt ook hun geliefde eiland Cyprus ten prooi aan onlusten en erger: een verwoestende oorlog. Vrienden en familie komen om, haat en onbegrip tieren welig.
Na een jarenlange scheiding komen ze terug bij elkaar maar niet zonder een hartverscheurende prijs te betalen. Alle familiebanden worden verbroken.
In Londen wordt Ada, hun dochter, geboren. De bekroning van hun liefde. Na de veel te vroege dood van Defne probeert Ada lang bewaarde familiegeheimen te ontrafelen. Daar komt zij niet zonder kleerscheuren vanaf. Pijn en trauma’s blijven doorwerken in opeenvolgende generaties.
Shafak schreef een verhaal met thema’s die heel actueel zijn: migratie, oorlog, religie, milieu, angst voor ‘de ander’, homo- en xenofobie… Ze leidt de lezer naar begrip en mededogen voor meerdere standpunten en dat is knap.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.