HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip december 2022

Mijn mannen is een fictief werk geïnspireerd door de werkelijke gebeurtenissen van Brynhild, een Noors dienstmeisje. Brynhild emigreerde aan het einde van de negentiende eeuw naar Amerika en werd Bella Sørensen, en daarna Belle Gunness uit La Porte, Indiana. Na haar dood staat Belle bekend als Amerika’s eerste vrouwelijke seriemoordenaar, maar Kielland schrijft over een gebroken persoon, over teleurstellingen en afgronden, over jezelf niet verliezen, over wie mag leven en wie moet sterven: ‘Wie liefheeft met heel zijn hart zal de liefde nooit overleven.’

Over Victoria Kielland:
Sinds haar debuut onderscheidt Victoria Kielland (1985) zich als een van de meest originele stemmen van haar generatie. Ze debuteerde in 2013 met de korte prozabundel I lyngen. In 2016 werd haar eerste roman gepubliceerd, Dammyr. Haar tweede roman, Mijn mannen, werd bekroond met de Stig Sæterbakken Memorial Prize 2021. Mijn mannen is een bestseller in Noorwegen en verschijnt in elf talen.


In 2022 werd Kielland bekroond met de prestigieuze Dobloug-prijs, de literatuurprijs die elk jaar twee Zweedse en twee Noorse schrijvers bekroond voor hun literair onderscheidende werk.'Kielland heeft een zeer fysieke manier om zichzelf uit te drukken, een stijl die uniek is in de hedendaagse Noorse literatuur. Het is een genoegen om de Dobloug-prijs toe te kennen aan dit onderscheidende talent, een jongere auteur met een eigen stem die deze prijs absoluut verdient, zelfs in dit vroege stadium van haar carrière.'
 

Wat ik ervan vind:

Een boek over wat de allereerste vrouwelijke seriemoordenaar van Amerika zou zijn. Wie sensatie zoekt is er aan voor de moeite, en al is het gebaseerd op het echte levensverhaal van Belle Gunness, het is een fictieve roman.

Victoria Kielland schrijft dit verhaal volledig vanuit de gefantaseerde gevoelswereld van Belle en het is bijzonder knap hoe zij dat doet. Je moet even wennen aan haar schrijfstijl, die me deed denken aan dansende derwishen.
Wervelend, draaiend en buitelend trekt ze je mee in de innerlijke leefwereld van Belle. Het diepe trauma dat zij als zeventienjarige oploopt, het fanatieke religieuze waar zij zich aan vastklemt om zich staande te kunnen houden, de verlatingsangst, de ontgoocheling… dit kan nooit goed aflopen.

Weliswaar kan je haar daden absoluut niet goedkeuren maar je komt een beetje dichter bij begrip hoe het zover is kunnen komen.

Mijn mannen - Victoria Kielland | Uitgegeven bij Oevers



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop