Leestip december: Klimaatverdriet - Marek Šindelka
‘Al die bloemen, hoe lieflijk ze ook waren, roken naar verval.’
Het is heet. Al heel lang en dat zal voorlopig zo blijven. Grote delen van Praag zijn onbewoonbaar door regelmatige overstromingen en de laatste ijsbeer ter wereld leeft in een Deense dierentuin. Ook lijden steeds meer mensen aan klimaatverdriet – mensen willen niets meer, doen niets meer. Kryštof Warjak heeft van de afstervende natuur zijn handel gemaakt. Hij smokkelt bedreigde plantensoorten, die astronomische bedragen opleveren op de zwarte markt. In opdracht van een Russische maffiabaas is hij onderweg met een Japanse orchidee, als hij wordt gearresteerd voor een moord die hij niet gepleegd zegt te hebben. Het verhoor is het begin van een bloedstollende puzzel vol tulpenmaniakken en orchideeënjagers, die langs Kyoto, Amsterdam en de Baltische kust voert.
Klimaatverdriet is een ingenieuze roman die de lezer voortdurend op het verkeerde been zet – zoals alleen Marek Šindelka dat kan. Een intelligente klimaatdetective die over bloemen en lijken gaat.
Marek Šindelka (1984) schreef eerder de mozaïekvertelling Anna in kaart gebracht ('Grootse literatuur!' en vijf sterren in de Volkskrant). Voor Materiaalmoeheid ontving hij de Magnesia Literatura, de belangrijkste literaire prijs van Tjechië, en werd hij genomineerd voor de EU Literatuurprijs 2017.
Over extreme hitte, kolkende modderstromen, illegale smokkel van bedreigde plantensoorten, ziektes en een onleefbaar geworden aarde, maar ook over vriendschap en liefde en hoe broos dat allemaal is.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.