Leestip januari 2025
Chiquitita, bekroond met de Noorse Riksmål-prijs, is een pijnlijk en krachtig verhaal over hoe vluchtelingenkinderen voor het leven worden getekend. Maar ook een roman over hoop en licht en liefde.
Marisol is een vrouw van middelbare leeftijd die terugkijkt op haar leven, op de jonge vrouw die ze ooit was, de vrouw die ooit instortte voor een schilderij van een kleine hond.
Marisol is een jonge vrouw die op vakantie is met haar vriend, haar eerste liefde. Ze zijn in een museum in een grote stad en kijken naar een schilderij van een hond. Haar vriend wil dat ze hem vertelt over haar leven, haar jeugd en het vluchtelingenkind dat ze ooit was. Maar ze gaat kapot.
Marisol is een kind dat met haar moeder en vader in een stad aan de oceaan woont. Ze verblijft vaak bij haar grootmoeder, omringd door ooms en tantes. Dan stort het land in elkaar. Ze wordt midden in de nacht opgehaald en het kleine gezin moet over de bergen naar het aangrenzende land vluchten. Maar ze mogen daar niet blijven, en terwijl ze wachten tot een ander land hen toelaat, moeten ze leven in een vluchtelingenkamp vol schaduwen en verscheurde verhalen.
Dan komen ze naar Noorwegen.
Pedro Carmona-Alvarez werd geboren in La Serena, Chili in 1972. Op tienjarige leeftijd vluchtten hij en zijn gezin naar Argentinië, en het gezin verhuisde later naar Noorwegen. Hij debuteerde in 1997 met een dichtbundel en heeft sindsdien verschillende bekroonde boeken gepubliceerd.
You're enchained by your own sorrow
In your eyes there is no hope for tomorrow'
(ABBA)
Een bijzonder goed geschreven vluchtelingenverhaal, vertelt door de ogen van de Chileense Marisol in drie leeftijdsfases die voortdurend afwisselen. Het trauma dat doorwerkt tot op latere leeftijd is bijzonder invoelend weergegeven.
Een kleuter wordt plots weggerukt uit haar veilige, liefdevolle omgeving. Van het warme nest waar ze opgroeide met alles in overvloed: genegenheid, warmte, voedsel, kleding en een liefhebbende familie, naar honger, koude en gevaar en in eerste instantie ongastvrijheid van het land waar ze, samen met haar ouders, terechtkomt.
Haar ouders zijn mooi, welstellend, hoger opgeleid in het land van herkomst. Na een aantal maanden zijn ze nog maar een schim van zichzelf. Berooid en alle hoop ontnomen zijn ze in een depressie beland. Het eindeloze wachten op wettige papieren, bijeen gepropt op piepkleine kamertjes... de op dat ogenblik uitzichtloze situatie is meer dan schrijnend.
Maar zeer langzaam, mede door steun van instanties eens ze de felbegeerde toelating hebben om in het koude Noorwegen te verblijven, krabbelen ze recht en proberen ze toch iets van hun leven te maken.
Marisol kan naar school, leert de taal van haar nieuwe thuisland, groeit op, leert nieuwe mensen kennen, beleeft liefdesrelaties en heeft ogenschijnlijk haar leven op de rails. Maar binnenin blijft het trauma en het onverwerkte verleden smeulen.
Ondanks het zware onderwerp leest het boek, dankzij de mooie poetische taal van Pedro Carmona-Alvarez, vlot weg. Een aanrader!
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.