HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip juli 2022

Hebben en Zijn  van Dimitri Verhulst begint met de dood van Malodot. Na een fataal auto-ongeluk bevindt hij zich tot zijn verbazing in een kliniek waar hij eerst moet zien af te kicken van het leven alvorens hij volkomen dood kan zijn. Mislukt hij hierin, dan moet hij zijn hele bestaan opnieuw ondergaan, van begin tot eind, op exact dezelfde manier. Met een bont gezelschap van lotgenoten heeft hij groepstherapieën en hij voert individuele gesprekken met een raadselachtige Counselor die hem ertoe probeert te bewegen die vuile verslaving aan het leven af te zweren.
 
In ‘Hebben en Zijn’ werpt Dimitri Verhulst in geestige en fraaie bewoordingen licht op onze eindigheid; het is een roman die met geen andere te vergelijken valt, ook niet binnen het oeuvre van de schrijver zelf.
 
Dimitri Verhulst (1972) werd geboren in Aalst. Hij wordt gezien als een van de grote schrijvers van de Lage Landen. Zijn werk verschijnt in meer dan twintig talen en werd bekroond met verschillende literaire prijzen.

Wat ik ervan vind:
De nieuwe Verhulst, ‘Hebben en Zijn’ is - tot spijt van wie het benijdt - opnieuw een topper.

Het hoofdpersonage ‘Malodot’ wordt, na een fataal verkeersongeluk, wakker in een soort ‘voorgeborchte’. Een afterlife verslavingskliniek waar hij moet zien af te kicken van nee, geen drugs of drank, maar van ‘het leven’. Slaagt hij daar niet in, dan wordt hij opnieuw geboren en moet hij dus van voren af aan beginnen, alle fouten inbegrepen en met hetzelfde noodlottige einde. Geef toe, toch wel een vrij originele invalshoek.

Hij verblijft daar uiteraard niet alleen, hij deelt een kamer met andere ‘bijna-doden’, die elkaar steunen en helpen om toch maar niet te hervallen. Er zijn praatgroepen, geleid door de Counselor, uitstapjes met de bus (ja, uiteraard is het ook grappig) en Malodot wordt ook verleid door een lotgenote, met bizarre en schrijnende gevolgen.  

Dimitri Verhulst is een taalvirtuoos en schrijft alsof de wonderlijke zinnen als vanzelf uit zijn pen vloeien. Nergens voelt het geforceerd of gezocht, met een rijke fantasie waar je je als lezer heel graag laat door meevoeren. Zo’n auteur moeten we bewonderen en koesteren maar bovenal lézen!

Hebben en zijn - Dimitri Verhulst | Uitgegeven bij Atlas Contact



Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop