Leestip juli 2025
Het is de warmste zomer ooit gemeten in Noorwegen. Tijdens haar werk als hovenier ziet Silja duidelijk hoe de natuur verandert en onder druk komt te staan, maar ze ziet niet dat dat ook voor haarzelf geldt. Binnen een paar heftige dagen valt de werkelijkheid zoals ze die kent uiteen. Die werkelijkheid wordt niet alleen bezien vanuit Silja’s perspectief, maar ook vanuit dat van een mier, een regenworm, een mot. Wanneer ze in een kliniek ontwaakt is er voor haar iets onomkeerbaar veranderd, alleen lijkt iedereen om haar heen door te gaan zoals voorheen.
Sarabande is een intense roman over een persoon in een crisis en over de crisis waarin de aarde zich bevindt. Hoe kun je leven in een wereld die aan de rand van een ecologische ramp staat, als je weet dat je eigen soort daar schuld aan heeft, en dat de werkelijkheid elk moment kan instorten?
Vertaald door Liesbeth Huijer
Een experimentele en uitdagende roman, waar ik in eerste instantie best aan de schrijfstijl moest wennen. Maar, zoals dikwijls het geval is, soms moet je je verzet staken en je laten meevoeren, de beloning volgt na het einde van het boek.
Het verhaal gaat over een gevoelige, jonge, Noorse vrouw die een diepe psychose ondergaat. Ze werkt als tuinier en ondervindt aan den lijve hoe de natuur verandert en lijdt onder de ecologische rampen veroorzakende mens. We hebben het totaal verkorven, herstel is haast niet meer mogelijk en dat besef lokt bij haar een ernstige psychose uit waarvan ze maar moeizaam herstelt. Ook haar labiele moeder en het gebrek aan een vaderfiguur maakt dat ze niet echt sterk in haar schoenen staat.
Sara Sølberg beschrijft die psychose zo treffend en haast voelbaar dat het je keel toeknijpt. Ze sleurt je mee de diepte in, ze zadelt je op met het diepvoelende besef dat we het 'verkloot' hebben en dat we onze jongere generaties in de steek gelaten hebben. Want misschien kunnen we het tij nog een beetje keren maar hoeveel politici en bedrijfsleiders nemen de klimaatproblematiek ernstig? 'Après moi, le déluge' is helaas maar al te vaak hun motto.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.