HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip juni 2023

De arrogante componist Abner Blossom schort tijdelijk zijn pensioen op na de ontdekking van een anoniem libretto. Hij besluit een opera te componeren die is gebaseerd op het leven van de beruchte schrijver/ fotograaf Cyril Vane. Maar iedereen die Vane en zijn vrouw kent, een vergane Russische ster, weet dat zij alles op alles zullen zetten om de waarheid niet aan het licht te laten komen.
 
Onder sterren (1992) bevat alles wat Purdy tot een beroemde schrijver heeft gemaakt: het is een onorthodoxe roman vol kleurrijke figuren, indringend realisme, sociale en maatschappelijke satire, onverwachte wendingen, humor en vooral liefde. De liefde van de schrijver voor zijn veelal bizarre personages.
 
James Purdy (1914-2009) schreef talrijke romans, verhalen, toneelstukken en gedichten. Hij brak in Nederland door met De gewaden der levenden en In een ondiep graf. Purdy was een van de lievelingsschrijvers van Jonathan Franzen, Susan Sontag en Johan Polak.
 
Wat ik ervan vind:

‘Onder sterren’ is een niet erg toegankelijke, ironische en flamboyante roman van de tamelijk controversiële Amerikaanse auteur James Purdy.

James Purdy oogstte tijdens zijn leven al veel kritiek en in de kranten en magazines verschenen weinig lovende recensies. Hij schreef al te expliciet over de mannelijke liefde en schuwde de extravagantie en overdrijving niet. Ook schreef hij over racisme en ongelijkheid.  Voor sommige, veelal puriteinse literatuurcritici was het een brug te ver. Maar hij had (en heeft) ook een hele rits trouwe fans, waaronder onder andere Susan Sontag, Joan Didion, Gore Vidal en Jonathan Franzen, toch niet van de minsten. De beroemde Edith Sitwell was één van zijn eerste bewonderaars, zij zorgde er ook voor dat hij een Britse uitgever vond.

‘Onder sterren’ speelt zich af in de queer kunstkringen van New York in de jaren zestig. De componist Abner Blossom, die zijn beste tijd gehad heeft, schrijft een nieuwe opera over het leven van de fotograaf Cyril Vane. Deze fotograaf was vooral geïnteresseerd in naaktfotografie van mannen, vooral dan zwarte mannen, en was getrouwd met een voormalige filmdiva van de stomme film, de Russische Olga Petrovna. Een jaloerse, bezitterige furie die haar man als een waakhond in de gaten hield en die alles op alles zet om de uitvoering van de opera te verbieden.

Het idee voor deze opera wordt Abner Blossom onbedoeld aan de hand gedaan door Val Sturgis, een superbegaafde leerling van Abner, die een anoniem libretto vindt in een gay nachtclub. Abner Blossom is weg van dit libretto en droomt hardop van een laatste, overweldigend succes. De liefdes en teleurstellingen van Val Sturgis, gepaard gaande met heftige, uitvergrote emoties, vormen hoogtepunten doorheen het verhaal waar ook de dood een belangrijke rol speelt.

Voor wie van de ‘geijkte paden’ wil stappen en eens iets heel anders wil lezen is dit boek een aanrader.

Onder sterren - James Purdy | Uitgeverij Athenaeum




Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop