Leestip maart 2023
Het epische verhaal van een vrouw die een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden – ontsproten uit de verbeelding van Booker Prize-winnaar en internationaal bestsellerauteur Salman Rushdie.
In de nasleep van een onbeduidende veldslag tussen twee al lang vergeten koninkrijken in het veertiende-eeuwse Zuid-India heeft een negenjarig meisje een goddelijke ontmoeting die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Nadat ze getuige is geweest van de dood van haar moeder wordt de verdrietige Pampa Kampana een medium voor de godin, die door de mond van het meisje begint te spreken. De godin verleent Pampa Kampana krachten die het begrip van het meisje te boven gaan en vertelt haar dat ze een rol zal spelen in de opkomst van een grote stad genaamd Bisnaga – letterlijk ‘victoriestad’ – het wereldwonder.
De daaropvolgende tweehonderdvijftig jaar raakt het leven van Pampa Kampana nauw verweven met dat van Bisnaga, vanaf het moment dat de stad letterlijk wordt gezaaid uit een zak magische zaden totdat ze op een typisch menselijke manier ten onder gaat: door de hoogmoed van de machthebbers. Wanneer Pampa Kampana Bisnaga en haar burgers tot leven fluistert, probeert ze te voldoen aan de opdracht die ze van de godin heeft gekregen: vrouwen gelijke rechten geven in een patriarchale wereld. Maar alle verhalen zijn geneigd zich los te maken van hun schepper, en Bisnaga is geen uitzondering. Terwijl de jaren verstrijken, heersers komen en gaan, veldslagen worden gewonnen en verloren, en loyaliteiten wisselen, wordt het weefsel van Bisnaga een steeds complexer tapijt – met Pampa Kampana in het middelpunt.
Dit verhaal, briljant vormgegeven als de vertaling van een oud epos, is een kroniek over liefde, avontuur en mythe en op zichzelf al een bewijs van de kracht van verhalen vertellen.
‘Victoriestad’ is een meesterlijk verhaal, een sprookje van Duizend-en-een-nacht. Zelfs wie niet van ‘sprookjes’ houdt moet dit boek lezen. Je wordt echt gegrepen door het verhaal en wilt niet stoppen met lezen. Je zet je sceptische zelf aan de kant en laat je overdonderen door de mystieke gebeurtenissen in het verhaal.
Rushdie schreef een historisch, zeer goed in elkaar zittend epos dat je vol bewondering achterlaat. Deze auteur heeft zonder meer een goddelijke pen.
Het verhaal beslaat een paar honderd jaar en begint als het hoofdpersonage, Pampa Kampana negen jaar oud is en een verschrikkelijke gebeurtenis meemaakt. Als ze op tweehonderdzevenenveertig jaar sterft, mogen we wel stellen dat er het één en ander gebeurd is. Tussen de regels lezen we veel verwijzingen en subtiele knipogen naar het heden. De personages zijn subliem uitgewerkt met de herkenbare kleine, of minder kleine kantjes die mensen eigen zijn. Feminisme avant la lettre, liefde en verraad, voor -en tegenspoed, hoop en wanhoop… alles passeert de revue. Vernietiging en chaos luiden het definitieve einde in, met één teken van hoop: de woorden.
De woorden overwinnen alles, de woorden zijn de enige overwinnaars.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.