Leestip november 2021
Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een magnifieke en overrompelende roman. Met een voorwoord van Hakim Traïdia.
In 1935 opent de eenentwintigjarige Edmond Charlot een boekhandel in Algiers, Les Vraies Richesses. Zijn doel: mediterrane literatuur, ongeacht taal of religie, ontdekken en verspreiden. Om de opening van zijn winkel te vieren publiceert hij het eerste werk van een jonge onbekende schrijver: Albert Camus. Het is het begin van een roerige carrière, die wordt getekend door geldnood, de Tweede Wereldoorlog, Franse uitgevers die achter zijn auteurs aan zitten en de onafhankelijkheidsoorlog eind jaren vijftig.
2017: De Algerijn Ryad, even oud als Charlot destijds, heeft niets met literatuur, maar krijgt de opdracht een oude boekhandel uit te ruimen. Het blijkt lastiger dan verwacht door de bemoeienis van Abdallah, de oude rechterhand van Charlot, die de winkel als zijn thuis beschouwt.
Met De boekhandel van Algiers schreef Kaouther Adimi een ode aan de literatuur, geïnspireerd op het leven van de gepassioneerde eerste uitgever van Camus.
Winnaar van de prestigieuze Prix Renaudot des Lycéens en de Prix du Style. Tevens werd Adimi genomineerd voor de Prix Goncourt.
Kaouther Adimi (1986, Algiers) studeerde moderne literatuur en hrm. Sinds 2009 woont ze in Parijs, waar ze werkt voor L’Oréal. Tijdens haar studie schreef ze haar eerste korte verhaal, dat in een verzamelbundel gepubliceerd werd. Het was de start van haar schrijfcarrière. In 2009 schreef ze haar eerste roman, L’envers des autres. De boekhandel van Algiers is haar eerste roman die vertaald is in het Nederlands.
Wat ik er van vind:
Wie echt heel veel van boeken en lezen houdt, moet deze parel, gebaseerd op ware feiten, in huis halen.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken die heen en weer in de tijd springen. Enerzijds bevatten ze dagboekfragmenten van een zekere Edmond Charlot. Hij start in 1935, op 21-jarige leeftijd, “Les Vraies Richesses’ op in Algiers. Een boekhandel, bibliotheek, kunstgalerij en uitgeverij in één.
Charlot was de eerste uitgever van Albert Camus, toch één van de grootste en invloedrijkste schrijvers uit de literatuur. Als naam voor zijn boekhandel kiest hij de titel van een roman van Jean Giono: Les Vraies Richesses. Op korte tijd wordt zijn kleine boekhandel een bloeiend centrum voor schrijvers en literatuurliefhebbers. Charlot die literatuur en kunst ‘ademt’ barst van de ideeën die helaas getemperd worden door het krappe financiële budget. De Tweede Wereldoorlog en later ook de Algerijnse Onafhankelijkeidsoorlog komen nog meer stokken in de wielen steken…
In de andere hoofdstukken springen we naar 2017 waar Ryad, een niet van lezen houdende student, de stage-opdracht krijgt om de huidige vervallen boekhandel/bibliotheek op te ruimen en leeg te maken. Hij wordt op de vingers gekeken door Abdallah, de laatste werknemer van ‘Les Vraies Richesses’, die treurt over de definitieve sluiting.
Is er initieel wrijving tussen Ryad en Abdallah, komen ze gaandeweg toch wat nader tot elkaar. Hun personages blijven wat vager en minder uitgewerkt. Zoals ik het zie worden ze vooral gebruikt om subtiel iets over het hedendaagse Algerije mee te geven.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.