HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Leestip oktober 2022

Met een voorwoord van Zadie Smith

Twyla en Roberta zijn even oud en kennen elkaar al vanaf hun achtste, toen ze allebei vier maanden lang in een daklozenopvang woonden. Toen waren ze onafscheidelijk, maar ze verliezen elkaar uit het oog als ze ouder worden. Jaren later zullen ze elkaar opnieuw tegenkomen, in een restaurant, in een supermarkt en nog een keer, bij een demonstratie. Ook al zijn ze elkaars tegenpolen en krijgen ze telkens slaande ruzie, de twee vrouwen kunnen de diepe band die hen bindt nooit ontkennen of verbreken.

Toni Morrison schreef Recitatief in 1983 en het is het enige korte verhaal dat van haar hand is verschenen. Het is een nog altijd actueel literair experiment, waarbij de lezer weet dat de meisjes verschillen van huidskleur, maar niet wélk van de twee wit of zwart is.

Recitatief is een wezenlijke kijk op alles wat ons bindt, en alles wat ons van elkaar vandaan houdt.

Toni Morrison (1931 – 2019) was een van de grootste Amerikaanse schrijvers van de afgelopen decennia. Ze heeft vele boeken op haar naam staan, waaronder Het blauwste oog, Sula, Jazz, Het lied van Solomon, Beminde, Een daad van barmhartigheid en De herkomst van anderen. Voor haar werk ontving ze onder meer de Pulitzer Prize, de Nobelprijs voor de Literatuur (1993) en de Presidential Medal of Freedom (2012).

Wat ik ervan vind:
Toni Morrison is een impressionant en zeer intelligente auteur met een geweldig oeuvre. 'Recitatief' is het enige kortverhaal van haar hand waarin ze experimenteert met de lezer die zich voortdurend afvraagt welk meisje welke huidskleur heeft. Ook al verzet je je daartegen, onbewust zijn onze vooroordelen zo sterk dat ons brein de hele tijd zit te gissen wie nou wie is.
Een sterk kortverhaal dat je onmiddellijk in de ban heeft en heel gelaagd is (als je het wil zien). Het voorwoord van Zadie Smith is interessant en diepgaand maar ik zou aanraden om het pas achteraf te lezen zodat je eerst 'met een schone lei' aan het verhaal kunt beginnen.

Recitatief - Toni Morrison | Uitgegeven door Uitgeverij De Bezige BijBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Nieuws & Activiteiten


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop