Leestip september 2023
Met een voorwoord van Jaap Scholten: ‘John Fante is de grootmeester van het verlangen.’
De verteller in Het volle leven is een Italiaans-Amerikaanse schrijver die in Los Angeles woont met zijn zwangere vrouw Joyce. Terwijl de roman het verloop van Joyce’s zwangerschap volgt, moet John zien om te gaan met haar wisselende emotionele stemmingen, haar groeiende interesse in het rooms-katholicisme (waarvan John zelf is afgevallen) en de termietenplaag in hun nieuwe huis. Dit alles wordt verder bemoeilijkt door Johns problematische relatie met zijn vader, Nick, een gepensioneerde metselaar, die ze hebben gevraagd om hen te helpen met de termietenplaag. Nick trekt tijdelijk bij zijn zoon en schoondochter in en is niet echt verlegen om zijn uitgesproken mening over het gezinsleven en zijn toekomstige kleinkind te delen.
Het volle leven is een rijke mix van komedie en drama, een zeer ontroerend en ontwapenend verhaal over familiebanden, over John Fante en zijn vrouw die zich voorbereiden op hun eerste baby. Een verhaal over hoe een man en een vrouw elkaar kunnen liefhebben, maar ook kunnen haten. En, uiteindelijk, elkaar weer vinden.
John Fante (1909-1983) was een Italiaans-Amerikaanse schrijver en een tijdgenoot van o.a. William Faulkner en F. Scott Fitzgerald. Hij schreef korte verhalen, romans en filmscenario’s. In 1929 stopte hij met studeren en verhuisde naar Zuid-Californië om zich op zijn schrijven te concentreren. Hij woonde en werkte in Wilmington, Long Beach, en in de wijk Bunker Hill in het centrum van Los Angeles, Californië. Hij staat bekend als een van de eerste schrijvers die de moeilijke tijden beschrijft waarmee veel schrijvers in L.A. te maken hebben. Zijn werk en stijl hebben soortgelijke auteurs als Charles Bukowski en Jack Kerouac beïnvloed.
Wat ik ervan vind:
Een fantastische, semi-autobiografische roman, doorspekt met humor, emotie en prachtige zinnen zoals we dat van Fante gewoon zijn: "Het was een drukke straat, een zijstraat van Wilshire Boulevard, waar de bussen ronkten, waar het verkeer klonk als het loeien van vee, een gestaag ronken dat soms als door een ritssluiting doormidden werd gedeeld door het hoge loeien van sirenes; maar op afstand, ver weg, zestig meter bij ons vandaan."
Na jaren van armoede begint het hoofdpersonage, John Fante, eindelijk goed geld te verdienen met zijn schrijverij, al is het dan met scenario's voor de filmindustrie en niet met de romans die verschijnen van zijn hand. Hij koopt een groot huis, zijn vrouw Joyce is zwanger, het geluk lacht hem toe. Alleen is Joyce niet meer dezelfde sinds ze zwanger is, ze wordt onbereikbaar en afstandelijk, en mooi vindt hij dat "heuveltje bij haar middel, een speels bewegend ding, slibberend en krioelend als een bal slangen" ook niet. Maar hij houdt zielsveel van haar, al houdt hij nog een klein beetje meer van zichzelf. Als de keukenvloer in het nieuwe huis doorzakt doordat het hout geteisterd wordt door termieten vraagt hij zijn vader (gepensioneerd metselaar) om te komen helpen. De relatie met zijn vader is op zijn zachtst gezegd allesbehalve rimpelloos en de misverstanden stapelen zich op. Gelukkig is er Joyce die door haar bevalling alle plooien glad strijkt.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.