Leestip van Boekhandel Naboekov februari 2020
Eén lange zomer in de jaren dertig.
Het leven van de jonge Margaret Marsh verandert plotsklaps wanneer Lydia, een wereldwijs en wulps dienstmeisje, bij Margarets religieuze familie intrekt. Na de geboorte van Margarets broertje worden ze elke woensdag het huis uit gestuurd om samen van de idyllische Engelse kust te genieten.
Wanneer Margaret tijdens een van deze tripjes in een boom klimt en een verwaarloosd landhuis ziet liggen, is ze geïntrigeerd. Het landhuis en zijn ongewone bewoners trekken haar steeds meer aan en laten een hele andere realiteit zien: namelijk dat de wereld lang niet zo keurig is als ze altijd had gedacht.
Het huwelijk van haar ouders blijft ook niet onberoerd door de komst van het dienstmeisje. Ondanks zijn krampachtige obsessie met zonde en deugdzaamheid is de vader niet tegen haar charmes bestand en vliegt hij stevig uit de bocht, waardoor hij niet alleen het dienstmeisje, maar ook zijn echtgenote, Margarets moeder, verliest.
De keurslijven gaan af en het leven van deze stijve Engelsen trilt op zijn grondvesten. Hoe blijf je jezelf, en hoe ver ga je wanneer je wordt meegesleurd in het verlangen naar een ander leven? Na een cruciaal theebezoek dendert iedereen op een onontkoombare tragedie af.
Een prachtige roman over volwassen worden en onderhuidse verlangens. Met 'Op de klippen' lezen we Gardam in volle glorie, compleet met tragikomische scènes, warmte, wijsheid en intrigerende perspectieven.
Jane Gardam (Yorkshire, 1928) is de enige schrijver die twee keer met de Whitbread/Costa Award bekroond is. Met haar trilogie rond het echtpaar Edward en Betty stond ze al meer dan een jaar op de bestsellerlijst in Duitsland. Een onberispelijke man werd in maart 2017 bij DWDD Boek van de maand en stond wekenlang in de bestseller top 60. Het tweede en derde deel van haar trilogie, Een trouwe vrouw en Laatste vrienden, kwamen respectievelijk in september 2017 en januari 2018 uit. Ook is ze de auteur van het Cossee Broekzakbibliotheek-boekje De geheime brieven. Eind 2018 verscheen haar roman De dochter van Crusoe bij Cossee. Haar oeuvre omvat meer dan dertig boeken, romans, verhalen en kinderboeken. Ze is Fellow van de Royal Society of Literature en woont in East Kent.
Wat wij er van vinden:
Wie ons al een beetje volgen/kennen weten het al, wij zijn fan van Jane Gardam. Deze grande dame van de Britse literatuur heeft een fantastische schrijfstijl. Zeer vlot, luchtig en ogenschijnlijk toegankelijk beschrijft zij zeer beeldend de gebeurtenissen. Op de achtergrond passeren de zwaarste tragedies maar van goedkoop sentiment kan je haar allerminst beschuldigen.
'Op de klippen' belandde in 1978 op de shortlist van de Man Booker Prize. Dankzij de goede vertalingen van Gerda Baardman & Kitty Pouwels voelt deze roman absoluut niet verouderd aan.
De hoofdpersoon in deze roman is Margaret, een achtjarig bijdehandje, vroegwijs en intelligent. De geboorte van een broertje wordt door haar bepaald niet toegejuicht. Maar de komst van Lydia, een flamboyante huishoudhulp, maakt veel goed voor Margaret die het niet gemakkelijk heeft met haar diepgelovige vader en wat labiele moeder.
Zoals dat gaat in het leven en al helemaal in romans, volgen de gebeurtenissen elkaar op, niemand van de betrokkenen komt er ongeschonden uit. De extreem religieuze vader blijkt niet van steen, de moeder diep ongelukkig en de huishoudhulp gedesillusioneerd.
In de laatste hoofdstukken springt Gardam een aantal jaren vooruit en worden er een aantal dingen duidelijk, hoewel je de kunst van 'tussen de regels lezen' bij Gardam toch wel goed moet beheersen. Een uitmuntende roman die ons doet verlangen naar nog veel meer Nederlandse vertalingen van Gardam's romans. We hebben er tenslotte nog een heel aantal te goed...
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.