Leestip van Boekhandel Naboekov juni 2019
Antwerpen, Zurenborg, 1904. Anna overhaalt haar Duitse minnaar Heinz om een huis te bouwen in de Cogels-Osylei. Architect Jos Bascourt krijgt de opdracht. De twee mannen werken samen aan het art-nouveauhuis, dat al snel de naam Morgenster krijgt.
Tussen de zwierige krullen en ornamenten die stilaan vorm krijgen, meanderen ook de levens van de drie: Jos, die steeds meer voor Anna begint te voelen, Heinz, die blijft pendelen tussen Antwerpen en zijn thuisstad Hamburg, en Anna, die als vrouw haar weg zoekt in een wereld die nog steeds wordt gedomineerd door mannen.
Tegen de achtergrond van de belle époque, de broedkamer van de wereld zoals wij die kennen, vertelt Dirk Van Boxem in Morgenster een verhaal van persoonlijke emancipatie en maatschappelijke ontvoogding, en van de eeuwige strijd om de liefde.
Hij publiceerde verhalen in De Brakke Hond, gedichten in Het Gezeefde Gedicht, en houdt met Bijgekleurd een blog bij. 'Morgenster' is zijn debuut.
Wat wij er van vinden:
Een prachtige en verrassende debuutroman.
Dirk van Boxem heeft een aangename, toegankelijke manier van schrijven.
Hij neemt ons mee naar Antwerpen in het begin van de twintigste eeuw. De tijd waarin het prachtige Art Nouveau en de Jugendstil opgang vindt.
Het verhaal draait vooral rond Anna, haar voorzichtige emancipatie, haar liefde voor Heinz - een reeds getrouwde Duitser - en architect Jos Bascour die wanhopig verliefd wordt tijdens het bouwen van Anna’s huis ‘Morgenster’.
Op de achtergrond spelen de sociale onrust, de stakingen van de havenarbeiders en de homoseksualiteit van Anna’s beste vriend, de activistische Leon.
In de laatste hoofdstukken eist ook Greta, de vrouw van Heinz, haar rol op.
Kortom, een onderhoudende, interessante, historische roman waar wij echt van hebben genoten en wat ons betreft gerust nog een aantal bladzijden had mogen doorgaan.
Beoordelingen
Er zijn geen beoordelingen gevonden.