Baram, Nir - Aan het einde van de nacht
€ 23,99
Auteur: Nir Baram
Vertaler: Hilde Pach
Titel: Aan het einde van de nachtTaal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij De Bezige Bij
Afmetingen: 31x215x136 mm
Gewicht: 486 gram
ISBN: 9789403172507
Jaar: 2020
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 432
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
Jonatan, een schrijver, wordt wakker in een hotelkamer. Zijn omgeving komt hem niet bekend voor en hij heeft weinig herinneringen aan de afgelopen dagen. Hij probeert te reconstrueren wat er is gebeurd, en ontdekt dat hij iedereen heeft verteld dat zijn beste vriend Joël overleden is. Maar die leeft nog gewoon.
In meeslepende terugblikken schrijft Nir Baram over de jeugd van Jonatan, een jongen die opgroeit in een stadskwartier van Jeruzalem, aan de rand van de wadi. Hij vertelt over zijn vriendschap met Joël, hun gevechten met de kinderen uit de hoge torens en over hun strijd om het knapste meisje uit de klas. Maar ook over de vele conflicten thuis, zijn oudere broer die Jonatan zowel bewondert als haat, en de voortslepende ziekte van zijn moeder en haar uiteindelijke dood.
Tegen de achtergrond van de voortdurende politieke onrust in Israël, de onvermijdelijke dienstplicht en de eisen die de maatschappij aan jongens stelt om een man te zijn, ontvouwt zich een universeel verhaal over vriendschap en familie, verdriet en liefde.
Nir Baram (1976) is een Israëlisch schrijver. Daarnaast zet hij zich in voor de politieke rechten van Palestijnen en buitenlandse werknemers in Israël. Hij is de zoon van Uzi Baram, en kleinzoon van Moshe Baram, beide voormalige ministers van de Israëlische Arbeidspartij. Nir Baram studeerde Hebreeuwse literatuur aan de Universiteit van Tel Aviv. Hij rondde zijn bachelor af in 1994. In 2010 brak hij wereldwijd door met zijn grote historische roman Anasjiem toviem ('Goede mensen'), die inmiddels in 14 talen is vertaald. Hij geldt als de meest getalenteerde Israëlische schrijver van zijn generatie, en wordt wel gezien als de ‘opvolger’ van schrijvers als Amos Oz (1939) en David Grossman (1954), die zich eveneens politiek uitspreken.