Céline, Louis-Ferdinand - Oorlog
€ 22,99
Auteur: Louis-Ferdinand Céline
Vertaler: Rokus Hofstede
Titel: Oorlog
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Athenaeum
Afmetingen: 21x222x143 mm
Gewicht: 336 gram
ISBN: 9789025316020
Jaar: 2023
Bindwijze: Hardcover
Pagina's: 192
Genre: Fictie, Literatuur
Vertaler: Rokus Hofstede
Titel: Oorlog
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Athenaeum
Afmetingen: 21x222x143 mm
Gewicht: 336 gram
ISBN: 9789025316020
Jaar: 2023
Bindwijze: Hardcover
Pagina's: 192
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
Oorlog, geschreven ongeveer twee jaar na Reis naar het einde van de nacht (1932), speelt zich af in Vlaanderen tijdens de Grote Oorlog. Céline schrijft, ergens tussen autobiografie en fictie, over de belangrijkste ervaring van zijn bestaan: het fysieke en morele trauma van het front, in het ‘internationale slachthuis van de waanzin’.
We volgen het herstel van Brigadier Ferdinand vanaf het moment dat hij bij bewustzijn komt op het slagveld na ernstig gewond te zijn geraakt, tot aan zijn vertrek naar Londen. In het ziekenhuis van Peurdu-sur-la-lys schudt hij de dood van zich af en ontloopt daarmee het lot dat hem wachtte. Die brute tijd en dat proces van ontgoocheling en bewustwording, die Céline niet eerder in een zelfstandig literair verhaal had beschreven, verschijnen hier in hun rauwste vorm.
Louis-Ferdinand Céline (1894-1961) is een van de intrigerendste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn invloed op schrijvers als Albert Camus, Jean-Paul Sartre en Henry Miller is enorm. Zijn heftige, schokkerige stijl (‘zijn kleine muziekje’) veroorzaakte in de jaren dertig een omwenteling in de gevestigde literaire tradities. Reis naar het einde van de nacht en Dood op krediet behoren tot de krachtigste Franse romans aller tijden. Alle vier de herontdekte manuscripten werden geschreven in de jaren tussen deze twee monumentale boeken. Door zijn fel anti-semitische pamfletten vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog besmeurde Céline zijn eigen roem en werd hij Frankrijks meest controversiële schrijver. In 1951 keerde hij terug uit zijn zelfgekozen ballingschap in Denemarken en werd hij vrijgesproken van collaboratie.