Chirbes, Rafael - Mimoun
€ 23,95
Auteur: Rafael Chirbes
Vertaler: Eugenie Schoolderman
Titel: MimounTaal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels
Afmetingen: x210x140 mm
Gewicht: 184 gram
ISBN: 9789493186613
Jaar: 2022
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 112
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
Een leraar Spaans komt in Marokko aan met het vage idee er een roman af te schrijven. Hij gaat wonen in Mimoun, een stadje in het Atlasgebergte, en raakt daar verwikkeld in een vreemd web van relaties waarin de personages bewegen, ontglippen en verdwijnen als biljartballen in een broekzak.
Voor Manuel, de verteller en hoofdpersoon, zijn Francisco, Hassan, Aisha, Rachida en Charpent raadselachtige wezens op wie hij zijn eigen zorgen en liefde projecteert. Het is Charpent, een mysterieuze banneling, die Manuel op een zelfdestructief moment de meest precieze beschrijving van zijn eigen lot geeft, samengevat in de woorden van Rilke: ‘Oh, Heer, geef ieder zijn eigen dood.’
Het Marokko van Mimoun is niet exotisch; het is een vijandige en verontrustende plek waar de personages worstelen om de kracht te vinden om te overleven. Manuel is zich er voortdurend van bewust (en wordt er voortdurend aan herinnerd) dat hij een buitenstaander is, een rol waaraan hij zich niet kan aanpassen.
Geschreven in een beheerste stijl, meer suggestief dan voor de hand liggend, is deze roman een gespannen en hartstochtelijk verhaal dat zijn cathartische pretenties niet tracht te verbergen. Ruim dertig jaar na de eerste uitgave schittert Mimoun, de eerste roman van Rafael Chirbes, die onmiddellijk succes had bij critici en lezers, nog steeds als een literair juweel van uitzonderlijke schoonheid.
De Spaanse schrijver Rafael Chirbes is geboren in Tabernes de la Valldigna (Valencia) in 1949. Hij studeerde moderne geschiedenis in Madrid. Na zijn studie vertrok hij naar Marokko waar hij een tijd werkte als docent Spaans. Na veel omzwervingen (Parijs, Barcelona, Extremadura) keerde hij in 2000 terug naar zijn geboortestreek. Zijn eerste roman, Mimoun (1988), was finalist voor de Premio Herralde. In 1996 publiceerde hij La larga marcha (1996). Deze roman is de eerste in een trilogie over de Spaanse samenleving die hij completeerde met La caída de Madrid (2000) en Los viejos amigos (2003). Mede dank zij deze romans wordt hij gezien als een van de grondigste analisten van de Spaanse samenleving. Rafael Chirbes overleed in 2015 aan longkanker. In 2021 verschenen in Spanje de dagboeken van Chirbes. Ze worden alom geloofd als een geschiedenishandboek om het begin van de 21ste eeuw te begrijpen. Een heldere kroniek van de menselijke ziel. In deze dagboeken en zijn romans Mimoun en Paris Austerlitz vormt de seksualiteit van de auteur een rode draad, een verkenning van een generatie homoseksuelen die leefde tussen vrijheid en angst.