Krielaars, Michel - De klank van de heilstaat
€ 25,00
Auteur: Michel Krielaars
Titel: De klank van de heilstaat
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Pluim
Afmetingen: 34x208x136 mm
Gewicht: 536 gram
ISBN: 9789083112282
Jaar: 2021
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 368
Genre: Literaire non-fictie, Muziek, Maatschappij, Rusland
Titel: De klank van de heilstaat
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Pluim
Afmetingen: 34x208x136 mm
Gewicht: 536 gram
ISBN: 9789083112282
Jaar: 2021
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 368
Genre: Literaire non-fictie, Muziek, Maatschappij, Rusland
Beschrijving:
Al vanaf de beginjaren van de Sovjet-Unie veranderde het Russische muziekleven. Componisten moesten ineens muziek maken die dienstbaar was aan de nieuwe socialistische staat en die arbeiders en boeren tot grootse prestaties aan zou zetten.
In composities overheersten voortaan eenvoudige melodieën, elementen uit de volksmuziek, het geluid van fabrieksmachines en tractoren en vooral de namen Lenin en Stalin. Uitvoerende musici zoals solerende pianisten en violisten speelden de klassieke werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski, maar moesten wat betreft de composities van tijdgenoten voorzichtig zijn. Verkeerde vriendschappen, familiebanden of Duits-klinkende achternamen konden hen in gevaar brengen.
Een enkeling kreeg de kogel voor zijn werk, anderen werden gearresteerd en belandden soms jarenlang in de Goelag. Maar ook daar werkten ze door. Vsevolod Zaderatski schreef zijn belangrijkste composities in een strafkamp op wc-papier en jazz-zanger Vadim Kozin had het in de kampen in het verre Oosten zo naar zijn ‘zin’, dat hij nooit meer naar Moskou terugkeerde.
Aan de hand van tien levens, zoals van de pianist Svjatoslav Richter, de componisten Sergej Prokofjev en Moisej Vainberg, de pianiste Maria Joedina en de zangeres Klavdia Sjoelzjenko, probeert Michel Krielaars de muzikale Sovjetwereld tot leven te brengen. Uit alles wat hij op het spoor kwam, blijkt dat de werkelijkheid nog absurder is dan je zou verwachten.
Michel Krielaars (1961, Amsterdam) studeerde geschiedenis en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 is hij chef Boeken bij NRC Handelsblad, waar hij eerder werkzaam was als correspondent Rusland. Drie romans verschenen van zijn hand: Meeuw, En het dansen gaat door en Afkomst. Voor zijn reisboek Het brilletje van Tsjechov won hij in 2015 de Bob den Uylprijs. In 2017 verscheen ook Alles voor het moederland, waarin Krielaars aan de hand van de bewogen levens van de grote Russisch-Joodse schrijvers Isaak Babel en Vasili Grossman een beeld schetst van het meedogenloze Rusland van na de revolutie.