Luyendijk, Joris - De zeven vinkjes
€ 21,99
Auteur: Joris Luyendijk
Titel: De zeven vinkjes
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Pluim
Afmetingen: 19x200x125 mm
Gewicht: 255 gram
ISBN: 9789493256675
Jaar: 2022
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 200
Genre: Non-Fictie, Mens en Maatschappij
Titel: De zeven vinkjes
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Pluim
Afmetingen: 19x200x125 mm
Gewicht: 255 gram
ISBN: 9789493256675
Jaar: 2022
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 200
Genre: Non-Fictie, Mens en Maatschappij
Beschrijving:
Stel: je kunt niet gediscrimineerd worden en je hoeft je nooit ergens aan te passen, omdat iedereen zich altijd aanpast aan jou. Stel dat je vervolgens ook nog de meest prestigieuze opleiding van het land hebt, zodat je ook daarop niet gepakt kunt worden. Dan kun je dus niet weten hoe kwetsbaarheid voelt. Maar omdat je alles mee hebt en niks tegen, is de kans wel maximaal dat je het ver brengt in de samenleving.
Joris Luyendijk behoort tot deze groep van ondiscrimineerbare en sociaal onkwetsbare Nederlanders: een witte autochtone heteroman uit een ‘goed nest’ met aan de muur diploma’s van het Gemeentelijk Gymnasium te Hilversum en de Universiteit van Amsterdam.
In De zeven vinkjes probeert Luyendijk te begrijpen wat zijn uitgangspositie heeft gedaan met zijn zelf-, mens- en maatschappijbeeld. En wat doet het met een land, wanneer mannen zoals hij er de dienst uitmaken? Want op ontzettend veel plekken helemaal bovenin de politiek, de serieuze media, het openbaar bestuur en het bedrijfsleven wordt de baas gespeeld door een man zoals Joris Luyendijk.
Joris Luyendijk (1971, Amsterdam) deed voor zijn studies Arabisch en antropologie onderzoek aan de Universiteit van Caïro, wat in 1998 leidde tot zijn eerste boek: Een goede man slaat soms zijn vrouw. Daarop volgde vijf jaar correspondentschap in het Midden-Oosten voor tal van Nederlandse en Vlaamse media met als eindresultaat het boek Het zijn net mensen. Vanaf 2003 presenteerde hij twee jaar lang de VPRO-programmas Zomer- en Wintergasten en stortte zich intussen op allerlei onderwerpen, van duurzaamheid tot de politieke cultuur aan het Binnenhof. In 2011 vroeg The Guardian hem om de cultuur van de financiële wereld in The City vanuit zijn antropologische blik te onderzoeken. Dit leverde in 2015 het boek Dit kan niet waar zijn op, dat meermaals werd bekroond, onder meer met de NS Publieksprijs, en vertaald. Naast The Guardian schrijft hij momenteel voor een breed scala aan Europese kranten en weekbladen. Sinds september 2018 is Luyendijk 'editor at large' bij De Correspondent.