HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Mariëngof, Anatoli - Pak aan, nageslacht!

Mariëngof, Anatoli - Pak aan, nageslacht!

9789061435006 Mariëngof, Anatoli - Pak aan, nageslacht!

€ 24,50

Beschikbaar

Auteur: Anatoli Mariëngof
Vertaler: Robbert-Jan Henkes
Titel: Pak aan, nageslacht
Reeks: Pegasus literair
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Pegasus

Afmetingen: 20x198x133 mm
Gewicht: 273 gram
ISBN: 9789061435006
Jaar: 2023
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 188
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

Met Pak aan, nageslacht! voltooide Anatoli Mariëngof (1897-1962) zijn drietal memoires. 

Het eerste deel was het schandaalverwekkende Roman zonder leugens over zijn roemruchte imaginistische boezemvriendschap met de dichter Sergej Jesenin uit 1927. 
Deel twee, Mijn eeuw, mijn vrienden en vriendinnen schetst een indringend beeld van Mariëngofs jeugd, de tomeloze Revolutiejaren, de drie zelfmoorden uit zijn naaste omgeving (zijn zoon, Jesenin, Majakovski) en van het Sovjet-toneel in die tijd. 
Het derde en slotdeel verzamelt de inzichten en wijsheden van de zestigjarige Mariëngof, de ontmoetingen en vriendschappen met de groten uit zijn tijd – Mandelstam, Sjostakovitsj, Zosjsjenko – en observaties over het schrijven, het gezinsleven, de knellende greep van de censuur en de stalinistische censuur, aforistisch opgeschreven in gedenkwaardige momenten. Het sluitstuk van wat Mariëngof graag uitgegeven zag worden als zijn Onsterfelijke trilogie. 

* * * We wandelden door de Moskouse dierentuin. Aan de ijzeren tralies waarachter niet al te edele dieren werden gehouden, waren soms metalen bordjes bevestigd met het opschrift: ‘Verdragen gevangenschap goed’. Helaas kan een bordje met een dergelijk geruststellend opschrift niet aan mijn kooi gehangen worden.

* * * Ik peuter en pulk, ik urm en wurm, zweet over een woord... Helaas ja, ik ben geen Dostojevski. Ik heb het recht niet om slecht te schrijven. 

* * * – Ik hou heel veel van je. – Wat treurig! – Hoezo? – Ik hoopte dat je zou zeggen: ‘ik hou van je’. 

Extra in deze uitgave: Mariëngofs Aantekeningen van een veertigjarige en een interview met de schrijver, 61 jaar na zijn dood, over de huidige toestand in Rusland en de geestesgesteldheid van de Russische mens in heden en verleden.

Anatoli Mariëngof (1897-1962) was een Russische dichter en schrijver, die deel uitmaakte van de zogenaamde imaginistische school. Binnen deze stroming genoot het beeld veel belangstelling en was de inhoud van ondergeschikt belang. In West-Europa is Mariëngof voornamelijk bekend vanwege zijn innige vriendschap met de andere imaginistische dichter Sergej Jesenin. Helaas ontkwam Mariëngof niet aan de Sovjet grillen: zijn werk werd bestempeld tot anti-Sovjet, waardoor Mariëngof zijn boeken niet gemakkelijk aan de man kreeg. Sommig werk kon pas na zijn dood gepubliceerd worden.


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop