Onetti, Juan Carlos - Voor een graf zonder naam
€ 19,00
Auteur: Juan Carlos Onetti
Vertaler: Marijke Arijs
Titel: Voor een graf zonder naam
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Kievenaar
Afmetingen: 13x199x125 mm
Gewicht: 228 gram
ISBN: 9789083249742
Jaar: 2024
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 120
Genre: Fictie, Literatuur
Vertaler: Marijke Arijs
Titel: Voor een graf zonder naam
Taal: Nederlands
Uitgeverij: Kievenaar
Afmetingen: 13x199x125 mm
Gewicht: 228 gram
ISBN: 9789083249742
Jaar: 2024
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 120
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
Dit is het verhaal van een vrouw en een bok. Vele stemmen spreken over de vrouw en de bok, maar niet met één tong. Voor een graf zonder naam, de voor het werk van Onetti meest exemplarische novelle, is het door zijn alter ego Díaz Grey opgeschreven eindverslag dat de lezer zal doen duizelen. En de dienstdoende arts zelf? Die rondt het verhaal berustend af:
Toen ik er zo lang over had nagedacht dat ik zelfs aan het bestaan van de bok begon te twijfelen, zette ik deze geschiedenis in een paar nachten op papier. Ik heb er doelbewust een paar leugens in verwerkt. Ik zou me niet proberen te rechtvaardigen als Jorge of Tito beweerden dat de gesprekken niet correct waren weergegeven en het zou me ook niet echt verbazen als opgravingen op het terrein van de Malabia's en naspeuringen in de registers van de begraafplaats niets zouden opleveren.
Het enige wat telt, is de rust die over me kwam toen ik klaar was met schrijven, in de overtuiging dat ik het voornaamste had bereikt wat je van dit soort werk kunt verwachten: ik was de uitdaging aangegaan en had tenminste één van de vele dagelijkse nederlagen in een overwinning omgezet.
Juan Carlos Onetti, geboren in Montevideo in 1909, is naast Borges een van de grootste schrijvers van het Zuid-Amerikaanse continent. Joseph Conrad, Marcel Proust, James Joyce, Louis-Ferdinand Céline, William Faulkner: Onetti heeft de grootste romanschrijvers van de twintigste eeuw vaak zijn grote voorbeelden genoemd. Zelf heeft hij generaties jongere schrijvers beïnvloed, en niet alleen in Zuid-Amerika. Lijkendrijver ontstond in de jaren waarin hij als bureauredacteur werkte voor een krant in Buenos Aires, en later als directeur van de nationale bibliotheek. Ondanks zijn stijgende roem veroordeelde de militaire dictatuur in Uruguay hem in 1974 tot een paar maanden celstraf. Daarna emigreerde hij naar Madrid, waar hij in 1994 overleed.