Schreiner, Olive / Coetzee, J.M. - Van man tot man
€ 29,99
Auteur: Olive Schreiner / J.M. Coetzee
Vertaler: Peter Bergsma / Anna Helmers-Dieleman
Titel: Van man tot manTaal: Nederlands
Uitgeverij: Cossee
Afmetingen: 27x230x150 mm
Gewicht: 538 gram
ISBN: 9789464521740
Jaar: 2025
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 352
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
Meer dan veertig jaar, tot aan haar dood in 1920, werkte Olive Schreiner aan wat haar beste roman moest worden: Van man tot man. Eerder had ze roem vergaard als feministische, anti- racistische pionier en chroniqueur van de mores in Zuid-Afrika. In 1926 werd het boek – in een onvoltooide versie – gepubliceerd. Nu, bijna een eeuw later, is het herontdekt door Nobel prijswinnaar J.M. Coetzee. Hij besloot de roman te redigeren, en voorzag het verhaal van een ontroerend einde.
Van man tot man gaat over de boerenzusjes Rebekah en Bertie, die opgroeien in koloniaal Zuid-Afrika. In hun tienerjaren raken de twee van elkaar verwijderd als de oudste, Rebekah, een succesvolle zakenman trouwt en naar Kaapstad vertrekt. Bertie lijkt van de aardbodem te verdwijnen als ze door een veel oudere diamanthandelaar wordt meegenomen naar Londen en daar in afzondering wordt gehouden.
Hun levens nemen elk een volstrekt andere wending, maar het verlangen naar elkaar blijft groot. Op een dag weet Rebekah de verblijfplaats van haar zus te achterhalen. Van man tot man is een prachtige roman over imperialisme, over de onderwerping van vrouwen, en over hoe zusterliefde daar een remedie voor kan zijn.
De Zuid-Afrikaanse intellectueel Olive Schreiner (Wittebergen Reserve, 1855 – Wynberg, 1920) brak als schrijver door met haar roman The Story of an African Farm (1883). Ze was antioorlogsactiviste en streed tegen racisme en vrouwenongelijkheid. Ze schreef in de traditie van George Eliot en de zusters Brontë en was een inspiratiebron voor onder meer Doris Lessing, Nadine Gordimer en J.M. Coetzee. Van man tot man wordt nu voor het eerst vertaald.
J.M. Coetzee (Kaapstad, 1940) schrijft romans, essays en verhalen. Hij ontving twee keer de Booker Prize, voor zijn romans Wereld en wandel van Michael K en In ongenade. In 2003 kreeg hij voor zijn oeuvre de Nobelprijs. In 2012 verscheen zijn briefwisseling met Paul Auster, Een manier van vriendschap. Brieven 2008-2011. In datzelfde jaar werd de eerste biografie over J.M. Coetzee gepubliceerd, geschreven door J.C. Kannemeyer (J.M. Coetzee. Een schrijversleven). In 2015 verscheen Het universum van J.M. Coetzee van David Attwell, een fascinerende kijk in onder andere de ontstaansgeschiedenis van zijn romans. Coetzee maakte zijn naam als een van de grootste hedendaagse schrijvers opnieuw waar met zijn romans De kinderjaren van Jezus (2013) en De schooldagen van Jezus (2016). In juni 2019 verscheen zijn nieuwe verhalenbundel De oude vrouw en de katten en in november volgde de roman De dood van Jezus (2019), het slotstuk van zijn allesomvattende Jezustrilogie. Begin 2020 verscheen ter ere van zijn tachtigste verjaardag een fotoboek met unieke beelden uit zijn jeugd in Kaapstad, Zijn foto’s van Jongensjaren.