HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Slavici, Ioan - De Geluksmolen

Slavici, Ioan - De Geluksmolen

9789078627890 Slavici, Ioan - De Geluksmolen

€ 23,95

Beschikbaar

Auteur: Ioan Slavici
Vertaler: Jan H. Mysjkin
Titel: De Geluksmolen
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 210x140 mm
Gewicht: 219 gram
ISBN: 9789078627890
Jaar: 2019
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 136
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

Het fundament voor de moderne Roemeense literatuur wordt in het laatste kwart van de negentiende eeuw gelegd door een herenkwartet: Mihai Eminescu legt de basis voor de poëzie, Ion Luca Caragiale voor het toneel, Ion Creangă voor het sprookje en Ioan Slavici voor de roman. Nu heeft Eminescu ook wel sprookjes geschreven, Caragiale verhalen, Creangă memoires en Slavici toneel – hun meesterschap hebben ze echter bewezen in de eerstgenoemde disciplines.

Met zijn literaire werk streefde Slavici een ethisch doel na. Aangezien het Roemeens niet op school kon worden geleerd, was de overdracht ervan een zaak van de familie – zo schijnt Slavici’s grootvader de meesterverteller van zijn geboortedorp te zijn geweest. Vandaar dat een opvoedkundige insteek nooit ontbreekt bij Slavici, maar zonder de autonome ontwikkeling van de vertelling te schaden, want anders zou het werk tot tendensliteratuur vervallen. In De Geluksmolen (1881) wordt het moraliserende commentaar heel slim in de mond van de grootmoeder gelegd – een oude vrouw, die naamloos blijft, en daardoor de volkswijsheid incarneert.

De novelle opent met zo’n wijsheid: ‘De mens moet tevreden zijn met zijn armoede, want alles bij elkaar is het niet de rijkdom, maar de rust in het eigen huisje die hem gelukkig maakt.’ De novelle levert het bewijs door middel van een spannend verhaal over boeven en gendarmen, gekoppeld aan een zedenschets. Om zich uit zijn armoede omhoog te werken, trekt de jonge schoenlapper Ghiţă met zijn familie in een afgezonderde herberg in het heuvelachtige boslandschap van Arad. De voorheen in een kwade reuk staande herberg bij de Geluksmolen wordt door hard en eerlijk werk tot een drukbezochte plek in een veilige omgeving. De idylle wordt verstoord bij de verschijning van Lică, naar wie Ghiţă’s vrouw Ana staart als ‘een verwonderd kind… verbijsterd en bevreesd door zijn viriele voorkomen’. Lică, die elk moreel bewustzijn allang door roof- en moordlust heeft verloren, manipuleert Ghiţă’s verlangen naar welstand zodanig, dat hij hem stap voor stap dieper in zijn duistere kuiperijen weet te betrekken. Van haar kant komt Ana door feestjes in de herberg geleidelijk aan in de ban van hartstochten, waar ze voordien als huisvrouw geen weet van had. Ghiţă bereikt de nagestreefde rijkdom, maar nu juist ten koste van ‘de rust in het eigen huisje’. Wanneer hij uiteindelijk besluit met de gendarmen samen te werken om Lică klem te zetten, doet hij dat nóg in de hoop een groot deel van de buit voor zichzelf te kunnen houden. Op het hoogtepunt van zijn verblinding levert Ghiţă zijn vrouw uit aan de niets en niemand ontziende Lică, die Ana van haar kant niet kan weerstaan. Na de dramatische ontknoping, waarin de hoofdfiguren in de nacht van Pasen aan hun einde komen, duikt tussen de rokende puinhopen van de herberg de grootmoeder weer op: ‘Ik had altijd al het gevoel dat het slecht zou aflopen, maar dit was hun lot!…’

Dankzij de novelle De Geluksmolen en de roman Mara is Ioan Slavici erin geslaagd het Roemeens op de kaart van de Literatuur te zetten, geflankeerd door zijn eerder genoemde vakbroeders Eminescu, Caragiale en Creangă. Binnen het Nederlandse boekenaanbod is het gebied echter blanco gebleven, waar Uitgeverij Vleugels met deze vertaling een ietsje aan willen verhelpen.

Ioan Slavici (1848-1925) werd geboren in Şiria, een Transsylvaans dorp in het district Arad, toen nog onderdeel van het Oostenrijkse keizerrijk, dat in 1867 overging in de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie. Het vorstendom was een lappendeken van volksgroepen; de familie Slavici leefde in Şiria niet alleen tussen Roemenen, Hongaren en Duitsers, maar had er eveneens Armeense, Joodse, Servische, Slowaakse en Tsjechische families als buren. (bron Uitgeverij Vleugels)


Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Powered by EasyWebshop