Suttner, Bertha von - De wapens neer!
€ 24,50
Auteur: Bertha von Suttner
Vertaler: Lilian Caris / Iris van der Blom
Titel: De wapens neer!Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Orlando
Afmetingen: 37x221x141 mm
Gewicht: 632 gram
ISBN: 9789493081154
Jaar: 2019
Bindwijze: Paperback
Pagina's: 496
Genre: Fictie, Literatuur
Beschrijving:
De roman 'De wapens neer!' verscheen voor het eerst in 1889, precies 100 jaar na de Franse Revolutie.
Martha Althaus is een Weense aristocrate die eind negentiende eeuw alles lijkt te hebben: geld, macht en liefde, maar zij verliest tot tweemaal toe een echtgenoot aan de oorlog. Daarmee wordt haar levensgeschiedenis een aanklacht tegen de zinloosheid van de gewapende strijd.
Bertha von Suttners roman sloeg 130 jaar geleden in als een bom: ze verwoordt hoe oorlog niet alleen een hele samenleving maar ook het familieleven verwoest. Binnen enkele jaren werd het boek vertaald in 26 talen en heeft het mensen uit de hele wereld ertoe bewogen zich in te zetten voor vrede. Zo behoorde de Russische tsaar Nicolaas II tot de lezers en hij heeft zich door haar boek laten inspireren om in 1899 een vredesconferentie te organiseren waarmee hij geschiedenis schreef.
‘Ik wilde de Vredesbeweging helpen, en hoe zou dat beter kunnen dan door een boek te schrijven waarin deze ideeën naar voren komen? Volgens mij kan dat het beste in de vorm van een verhaal.’ – Bertha von Suttner
Bertha von Suttner (Praag, 1843 – Wenen, 1914) was een Oostenrijkse radicale pacifiste en een van de spilfiguren in de negentiende-eeuwse vredesbeweging. Ze wist zich omringd door staatslieden en pacifisten, onderhield nauwe banden met Henry Dunant, discussieerde met Aletta Jacobs over de rol van de vrouw en was de onbeantwoorde liefde van Alfred Nobel. Zij inspireerde Alfred Nobel tot het instellen van de Nobelprijs voor de Vrede en Andrew Carnegie, die geld schonk voor de bouw van het Vredespaleis. Von Suttner was een van de belangrijkste deelnemers aan de Internationale Vrouwenconferentie in Berlijn in 1904. In 1905 ontving zij als eerste vrouw de Nobelprijs voor de Vrede.