HomeNieuws & ActiviteitenMijn accountNieuwsbrief

Webshop » Nieuwe boeken » Soupault, Philippe - De reis van Horace Pirouelle

Soupault, Philippe - De reis van Horace Pirouelle

9789493186705 Soupault, Philippe - De reis van Horace Pirouelle

€ 23,95

Beschikbaar

Auteur: Soupault, Philippe
Vertaler:  John Fenoghen
Titel:  De reis van Horace Pirouelle
Taal: Nederlands
Uitgever: Uitgeverij Vleugels

Afmetingen: 7x210x140 mm
Gewicht: 143 gram
ISBN: 9789493186705
Jaar: 2022
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Pagina's: 80
Genre: Fictie, Literatuur

Beschrijving:

Philippe Soupault had het idee voor de onderhavige novelle toen hij in 1917 als militair proefkonijn in het ziekenhuis lag – hij behoorde namelijk tot de groep van vijftig rekruten die voor het testen van een nieuwe remedie tegen tyfus was ingeloot. In een radio-interview uit 1975 voor France Culture vertelde Soupault dat de kern voor het verhaal hem door de dood van een medestudent aan de universiteit werd ingeblazen: een zwarte die ervan droomde naar Groenland te gaan ‘als naar het paradijs’. ‘Dat was, zoals dat heet, al te dol,’ stelt Soupault in zijn woord vooraf, ‘Horace Pirouelle, burger van de Republiek Liberia, neger, kruidenier, automobilist, minnaar en meester in de rechten wordt ontdekkingsreiziger! [...] Die zwarte op dat schiereiland van ijs en sneeuw!’ Hoe het ook zij, Soupault heeft die al te dolle droom literair verwezenlijkt in een ongewone novelle die de vorm van een door Horace Pirouelle bijgehouden dagboek kreeg.

De reis van Horace Pirouelle dateert in zijn eerste versie van vóór de binnen de historische avant-garde essentiële tekst Magnetische velden die Soupault samen met André Breton schreef, maar werd pas jaren daarna in zijn definitieve versie gepubliceerd. In die context is het een waardevolle tekst binnen de ontwikkeling van die avant-garde.

Philippe Soupault, geboren in Chaville op 2 augustus 1897, ontmoette, via Guillaume Apollinaire aan wie hij zijn eerste gedichten stuurde, Louis Aragon en André Breton met wie hij in 1919 het tijdschrift Littérature oprichtte. Hij werd een van de grondleggers van het Franse surrealisme. Na 1920 kreeg hij meer afstand tot de groep, omdat hij zich minder dogmatisch opstelde en niet meeging in de hang naar het communisme. Hij schrijft vervolgens een breed oeuvre bestaande uit proza en poëzie, maar ook essays. In 1977 kreeg hij de Grand Prix National des Lettres. Philippe Soupault overleed in Parijs op 12 maart 1990.

(bron tekst + bio: Uitgeverij Vleugels)

Wordt u graag op de hoogte gehouden van onze leestips, acties, promoties en andere nieuwtjes?
Meldt u aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang een eenmalige kortingscode van 10%!
Heeft u zich aangemeld en niets ontvangen? Vergeet uw spam/reclame map niet te checken!

Aanmelden


img-20220226-103435-01-01


Facebook  Instagram  Twitter

Home Mijn account Contact Over Naboekov Retourneren Verzendkosten Veilig betalen

Alle prijzen zijn Inclusief BTW - Algemene voorwaarden - Privacyverklaring
Webshop gemaakt met EasyWebshop